Bansträckning

Banan är 10 km och går på fina små stigar i Eketångaskogen och Eketånga naturreservat. Här springer du i mysig havsnära blandskog.

Banprofil

Höjdprofil över banan. Se till att värm upp ordentligt innan start så att du inte blir stum i första backen! 

Beskrivning av banan

Loppet startar precis intill havet. Några hundra meter efter start bär det uppåt på en slingrade mysig stig runt stenbrottet. Om du inte har bråttom kan du stanna och kika på utsikten redan här! Sen går det utför igen, över sten och rötter, innan du viker in på en grusväg där du kan springa på i lite snabbare fart några hundra meter. Det lutar liiiite uppför, så akta dig för att bränna benen redan här! 

Grusvägen övergår snart till en fin stig runt ängarna och efter två kilometer in i loppet har du kommit in i Eketånga naturreservat. Stigarna här slingrar sig vackert genom blandskogen, ibland över rötter och spänger. Det är inte särskilt kuperat, så det går att springa på ganska fort om du är van vid underlaget. 

Efter cirka fem kilometer springer du förbi banans vätskestation där det serveras vatten och sportdryck från Umara. Efter vätskestationen är det lättsprunget en kort bit på den fina gamla motionsslingan med hårdpackat grus, innan du viker av till vänster över rötterna och spången. Passa på att njuta av de mysiga stigarna och den platta terrängen, för snart kommer du till stigningen upp mot "det bottenlösa hålet". Är du trött här så kommer det att kännas i benen! Men strax springer du neråt mot havet på en flowig stig som downhill- och mtb-cyklisterna brukar gilla. 

Spring inte för fort bara, för mitt i backen ska du svänger höger, uppåt, mot stenbrottet igen. Om du känner igen dig här så är det inte alls konstigt, här gick ju banans första kilometer. Men vi vill att du ska uppleva den igen, fast åt andra hållet, för här är så jäkla vackert! Kottar, krokiga tallar, rötter, stenar och en riktigt häftig utsikt över stenbrottet och havet. De sista hundra meterna avslutar du på asfalten längs med havet. Kommer du spurta allt du kan, eller kommer du njuta av utsikten